Den hemliga "aktivismen"

Nu kanske en tror att jag tänkt skriva om anonyma nätkommenterar eller maskerade demonstranter, men det är inte den sortens hemlighetsfullhet jag syftar på, utan en sort som förekommer på Facebook.
I dagarna har folk börjat posta om att de ska åka utomlands någonstans i x antal månader. Det här ska, vad jag fått höra, tydligen innebära något om att visa sitt stöd för bröstcancer, eller något åt det hållet. Jag vet inte exakt då ingen förklarat det för mig mer ingående, då det tydligen är något som ska hemlighållas för alla män, men det har visst något om bröstcancer att göra.
 
Och det här är ju ändå störtlöjligt.
Jag gillar verkligen inte att hacka på andras aktivism eller engagemang, eftersom jag generellt är av uppfattningen att det alltid är bättre att göra något än inget. Men någon måtta får det väl ändå vara?
Själva poängen med aktivism är att belysa saker, att försöka förändra något. Det gör en inte genom att försöka vara lite mystisk och låtsas som att en är i en hemlig klubb. Det är lite som att släppa ett manifest skrivet i ett chiffer. Om folk inte förstår vad det är du vill ha sagt, hur ska de då kunna ta till sig det? Hur går det att belysa något genom att försöka göra det hemligt? Det finns ingen direkt poäng att visa din solidaritet för något ifall folk inte förstår att du visar den. Då blir det bara en tom handling som inte förändrar något, mer meningslös än att klistra fast ett rosa band i hörnet på din profilbild. Där syns det i alla fall!
 
Jag kan inte yttra mig om vilka det är som startar sådana här initiativ eller vilka det är som deltar. Jag känner inte till deras bevekelsegrunder, men det är ganska provocerande att se den här typen av "engagemang". En Facebook-status eller en tweet om något gör i ärlighetens namn inte särskilt mycket, men om det åtminstone är rakt på sak så finns det i alla fall en chans att en öppnar någons ögon, eller stöder någon i behov av det. Men att vara hemlighetsfull på det här sättet hjälper bara den egna känslan av delaktighet. "Vi är med och förstår något som andra inte gör." Det är perfekt för gruppsammanhållning, men i det här fallet är det i ärlighetens namn ganska meningslöst.
 
Och varför ska det hemlighållas för alla män?
Först och främst kan män också få bröstcancer. Få verkar veta om det här, troligtvis för att det är vanligare bland kvinnor och på grund av vår kulturella förståelse av "bröst" som det kvinnor har.
Sen så kan män också skänka pengar till bröstcancerforskning. Det finns män som dött i det och det finns män som förlorat nära och kära i det, precis som för kvinnor. Att utgå ifrån att någon som inte löper lika stor risk att drabbas skulle vara ointresserad av det är ett extremt egoistiskt förhållningssätt.
Och det är dessutom bara exkluderande. Nu är jag den första att medge att det ibland finns skäl för riktat stöd, men här fyller det inget syfte. Det är bara ett sätt att försöka vidga den redan allt för breda klyftan i den samhälleliga synen på kön.
 
Vill du göra någon skillnad för människor drabbade av cancer: Skänk pengar till forskningen. Har du inte pengar att skänka så kan du i alla fall belysa ämnet, ta upp det, prata om det och då försöka uppmuntra andra att skänka pengar och stödja det.
Hit kan ni skänka pengar, om ni har råd.
 
Cancerfonden PG: 90 19 86-0
Bröstcancerfonden PG: 90 05 91-9
Prostatacancerfonden PG: 90 01 01-7
Barncancerfonden PG: 90 20 90-0
 
(Tack till Agnes som tog fram dem så jag slapp leta ^^)

Kommentarer
Postat av: Lisa

Jag fattar heller inte poängen. Har inte hört om det förrän jag läste det här hos dig (har dock sett en sån post på facebook.). Det var något liknade förra året också och jag fattade det inte då heller. Det måste ju vara mer givande att skriva en post om bröstcancer.

Svar: Jaa, det är det jag känner också. Det blir liksom inget syfte med det, annat än att höja den egna självkänslan.
auuus

2012-10-31 @ 21:13:55
Postat av: Intersexorwhat

Det här var lite läskigt, skrev typ precis samma sak i en facebookuppdatering den 31:a... men bra skrivet! Hade inte kunnat säga det bättre själv ;)

Svar: Haha, great minds think alike. Tack så mycket ^^
auuus

2012-11-11 @ 23:08:51
URL: http://intersexorwhat.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0