Demokrati för alla, så länge du inte är vänster

I måndags läste jag en av de mer upprörande artiklar jag någonsin läst. Den handlade om hur den moderata (självklart är det moderaterna) kommunstyrelseordföranden Mats Green bestämt sig för att slänga ut Kulturhusföreningen ur Jönköpings kulturhus, föreningen har drivit stället i trettio år, för att bli av med ett socialistiskt bokcafé. Green hade inte förvarnat någon om det hela, utan meddelade det på en presskonferens. De berörda föreningarna hade ingen aning om det innan. Det kom som en blixt från en klar himmel då nämnden en månad tidigare godkänt en utredning om att satsa mer på kulturhuset. Och som vanligt när Alliansen får utredningar och/eller forskningsresultat som inte stämmer överens med deras ideologi så struntade de i det hela och fortsatte istället på sin egen linje, vilket fick kommunens kulturchef att säga upp sig i protest.
 
Det finns många föreningar som huserar i Jönköpings kulturhus. Assyriska babylonföreningen, bosniska kulturföreningen Sarajevo, Jönköpings FN-förening, Gamesboards & Broadswords syd, Medeltidsföreningen Juneborg, Folkets Bio, Jönköpings sportdansklubb, Vulkanteatern, Rockföreningen Avsikten, Motionsrummet, Ungdomens Nykterhetsförbund och Anonyma Narkomaner. Men de som är en nagel i ögat på borgerligheten är just Bokcafét, som blivit en samlingspunkt för den autonoma vänstern.
Bokcafét sålde en t-shirt med tryck "Burn Israel Burn" (inspirerat av Public Enemy-hiten Burn Hollywood Burn), något som Green menade skulle tolkas bokstavligt och då var antisemitiskt. För Israel och judar är givetvis synonymer. Green gjorde det till en valfråga, och drev idén om att "vänsterns infrastruktur" inte ska betalas med skattepengar. Han menade att han som blivande borgmästare (något han kallade sig innan valet) ansvarade för att värna om medborgarnas ideologiska fostran (ett uttryckssätt som för tankarna till forna tiders obligatoriska kristendomsundervisning) och försökte avbryta SSU:s och Ung Vänsters valvaka på en fritidsgård. Eftersom partipolitisk verksamhet inte fick pågå i kommunens lokaler.
Det ska även tilläggas att Bokcafét inte brutit mot några lagar. Och de följer dessutom de krav som Greens eget förslag målar upp; att alla som föjer svensk lag, kommunens värdegrund och kommunnämndes regler ska vara välkomna på Kulturhuset. Men trots det ska Bokcafét avhysas. Eftersom de är vänster.
 
Problemet är att det är just på grund av politisk verksamhet tanken om kommunala bidrag och lånandet kommunlokaler överhuvudtaget växte fram. Den huvudsakliga anledningen till att den typen av möjligheter finns är just för att folk som annars inte haft möjligheten ska kunna organisera sig. Annars blir politik enbart för de som har råd med det.
Jag kan göra en liten liknelse. Här i Linköping har vi varje år den så kallade Kalasmottagningen, som är ett tillfälle för olika organisationer och företag att få träffa de nya studenterna. Vi i VSF (vänsterns studentförbund) är där och försöker värva nya medlemmar. Det är också MST (moderata studenter). Vi i VSF sitter vid ett litet bord, bjuder på kaffe och delar ut vår medlemstidning tillsammans med ett informationsblad. MST står med en stor boombox, Reinfeldt-cutouts, delar ut morötter och erbjuder gratis inträde på en klubb under ett helt år för medlemsskap. Vilka tror ni fick flest nya medlemmar under den här mottagningen?
Det handlar inte om att fler håller med dem än oss, vilket märktes i senaste kårvalet då vi i lilla, fattiga VSF blev större än våra konkurrenter på högersidan som ställde upp i kårvalet. Utan det handlar om resurser. Högern har helt enkelt sjukt mycket mer pengar att röra sig med än vad vänstern har eftersom alla företag i världen hellre stöder partier som vill urholka arbetarrätten och göra det lättare att tjäna pengar än partier som kräver att de ska ta ansvar. Och i ett samhället där allting har ett pris så innebär mer pengar en större möjlighet att bedriva politiskt arbete. Det gör att en har råd att bedriva kampanjer, köpa sig artiklar och annonsutrymme och framför allt har råd med lokaler och intressanta händelser som lockar folk. Därför är de kommunala bidragen så extremt viktiga för vänsterrörelsen, det är helt enkelt ofta det enda sätt vi har att organisera oss på.
Vänstern tilltalar och försöker hjälpa samhället svagaste, högern tilltalar och försöker hjälpa samhällets starkaste. Den sistnämnda gruppen har större möjligheter att pumpa in pengar i den politiska rörelsen. Vi i vänstern borde ha lika stor rätt att organisera oss som högern har, men enligt liberala idéer så har bara de som kan betala för sig den rätten.
Det är en genomgående skillnad i hur vänster och högern definierar rättighet: Vänstern menar att en rättighet innebär att människor har rätt att få tillgång till det som avses, högern menar att en rättighet innebär att människor har rätt att inte hindras från att själv försöka skaffa sig det. Det här leder dock till problem när alla inte har den möjligheten.
 
Eftersom det politiska systemet ser ut som det gör idag, att den med flest annonsplatser också blir den som vinner valen, är vänstern väldigt mycket mer beroende av stöd än vad högern är. Vi har helt enkelt inte lika mycket pengar. Den grundläggande tanken med demokrati är just att alla ska ha precis lika mycket att säga till om, men så fungerar det inte i dagsläget, eftersom ekonomisk makt kan översättas till politisk. Och tills vi förbjuder politisk annonsering, köpta artiklar och så vidare så kommer vänster vara beroende av bidrag på ett sätt som den stenrika högern inte är. Vi bör arbeta för ett politiskt klimat där ekonomisk makt är irrelevant, där politiken handlar om idéer och faktiska förslag istället för tjocka plånböcker, men tills vi är där behöver vänster kunna möta högern på lika villkor. Annars blir det en skendemokrati att likna med USA.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0