Nazisterna marscherar

Få har nog undgått att hört talas om det som hände i Kärrtorp för lite mindre än en vecka sedan, men för den som inte öppnat en tidning så gick en grupp nazister från Svenska Motståndsrörelsen till attack mot en manifestation mot nazism. Polisen var hopplöst oförberedda trots att de känt till att attacken planerades och de var folk som själva deltog i manifestationen som genom självförsvar fick driva nazisterna på flykten.
Den mediala rapporteringen var i stort pinsamt usel, och många försökte lyfta fram det som en sammandrabbning mellan militanta grupper, något som inte var fallet. Det rörde sig om en planerad attack, helt enkelt.
Svenska Motståndsrörelsen har sin hemsida på nordfront (jag tänker inte länka), en sida som är betydligt galnare och mer konspiratoriskt än avpixlat. De förnekar bland annat förintelsen, missförstår vikingatiden och hittar på larviga konspirationsteorier. Fullfjädrade nazister, helt enkelt, med en historisk förståelse som en femåring som sniffat batterisyra.
 
I vanlig ordning efter att något sådant här hänt så började liberala debattörer högljutt beklaga sig över att alla utom de alltid tar till våld i ett försök att misskreditera allt längre till vänster än miljöpartiet, så jag tänkte gå igenom några av problemen i deras ställningstaganden.
 
Extremhögern och den autonoma vänstern går nämligen inte att likställa.
För någon som är totalt politiskt okunnig är det på ett plan förståeligt att grupperna blandas ihop, men om du är politisk debattör så är den nivån av ignorans oförsvarlig. Det är helt enkelt ditt jobb att veta bättre.
För enkelhetens skull kan vi fokusera på de element av de båda grupperna som faktiskt är våldsamma. Givetvis tar inte alla fascister till våld, men där kan vi ändå argumentera för att våldet är en del av ideologin. När det gäller den autonoma vänstern så är det ett paraplybegrepp eftersom ordet "autonom" endast syftar på att grupperna saknar parlametarisk representation.
Men om vi fokuserar på de våldsamma grupperingarna så är de likheter som finns att det handlar är grupper som ogillar hur samhället ser ut och tar till våld utan officiell sanktionering av staten. Det är ungefär allt.
Först och främst har grupperna väldigt skilda mål, och att bägge ogillar hur samhället ser ut innebär inte att grupperna på något som helst sätt är lika varandra. Extremhögern vill upprätta ett fascistiskt samhälle, medan den autonoma vänstern är splittrade då det både finns socialister/kommunister och anarkister, två grupper vars utopi är väldigt, väldigt olik. I idiotliberalers ögon är förstås kommunister och nazister lika varandra eftersom bägge strävar efter ett samhälle med en stark stat, men att låta analysen stanna vid "vill ha en stark stat" är så genomkorkat att de människorna inte förtjänar att tas på allvar. Kort sagt kan vi säga att det kommunistiska samhället är inkluderande och jämlikt, medan det nazistiska samhället är exkluderande och hierarkiskt.
 
Våldet ser också väldigt olikt ut. Det nazistiska våldet är i Sverige extremt mycket farligare då de nazistiska rörelserna dödat och skadat betydligt många fler än vad den våldsamma vänstern gjort. Det gör det givetvis inte acceptabelt att mordhota folk, men vi måste fortfarande vara ärliga med att det är en stor skillnad. Vidare är, ironiskt nog, de vänsterextrema grupperna väldigt mycket oftare reaktiva, medan de högerextrema grupperna oftare är proaktiva. Våldsamma vänstergrupper grupper växer ofta (givetvis inte alltid) fram som en reaktion på ökad våldsam högerextremism i samhället medan våldsam högerextremism oftare är där först.
Måltavlorna är också annorlunda. De våldsamma vänstergruppernas måltavlor är alltid politiska motståndare av olika slag (företag räknas in här) medan nazisterna också ger sig på folk med annan etnicitet, läggning, religion och liknande.
 
De debattörer, kommentarsfältshärjare och random "tyckare" på högerkanten som försöker likställa attacken i Kärrtorp med störningar av nazistiska demonstrationer missar dessutom att det är en stor jäkla skillnad på att ljudiska konspirationen väsnas med vuvuzelor och att SMR beväpnade med sköldar rusar in i en folkmassa. Jag säger givetvis inte att det inte förekommer att våldsamma vänstergrupper går till anfall mot högerextremisternas demonstrationer, det gör det, men att försöka likställa alla motdemonstrationer mot nazisterna med den här typen av attacker fungerar helt enkelt inte. Det är fullständigt ologiskt.
De som också menar att det rörde sig om en sammandrabbning mellan två grupper är också ute och cyklar, eftersom det helt enkelt är skillnad på att anfalla någon och att försvara sig mot någon som anfaller en. Det första är inte okej, det andra är förståeligt. De tycks också ha missförstått vilka som faktiskt var på manifestationen bland de som protesterade mot nazismen. Det handlade främst om boende i Kärrtorp: barnfamiljer och liknande. "Vanligt folk". Det var också därför de attackerades. Nazister är förstås inte så peppa på att "vanligt folk" reser sig upp mot dem, eftersom nazisterna försöka påstå att de talar för "folket", något de givetvis inte gör.

Kommentarer
Postat av: Erika

Och som vanligt formulerar du dig så bra. Sätter begripliga ord på det jag har försökt få människor att förstå en längre tid. Det är skillnad! Och alltid får en samma svar, "amen vänstern dåraaaaa!!! De är lika dumma de.."

Svar: Tack så mycket!Jo, det är väldigt ledsamt att se hur många har så dålig koll på politiken.
auuus

2013-12-20 @ 08:03:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0