Uppdrag granskning om kvinnohatet - Del 5: Vad kan vi göra?

Nu börjar det dags att avsluta den här serien, så jag tänkte göra det lite mer positivt genom att prata om vad vi kan göra för att förbättra situationen.
 
Nolltolerans
Det första är givetvis att vi aldrig kan tolerera den här typen av beteende. Genom att ens för en stund signalera att det hela är okej, eller ens att det skulle vara "inte så farligt". Det enda sättet vi kan göra det är genom att alltid reagera direkt när det hela inträffar. Genom att reagera visar vi också att vi som ett samhälle inte stöder hotarna. Många av de som hotar tycks vara övertygade om att de har ett brett stöd i den tysta majoriteten för sitt agerande och ju fler som agerar, både "måltavlor" och "vanliga människor", desto mer motstånd kommer de känna att de har.
 
 
Ta hoten på allvar
För att vi ska kunna visa att vi inte tolererar det här krävs det också att hoten tas på allvar. Det händer inte nu. De hotade vittnar om att polisen lägger ned utredningar på löpande band och jag känner bara till ett fall som faktiskt gått vidare (de oerhört grova hot som skickades till Blondinbella med flera), och där struntade polisen i det under väldigt lång tid. Istället fick hon rådet att sluta blogga.
Visst, polisen har ont om resurser, men är det inte underligt att de inte ens hinner påbörja en förundersökning när det handlar om grova hot mot kvinnor men ändå har tid och råd att springa runt i Stockholms tunnelbanor och jaga papperslösa? Och hur har vi mage att kalla oss ett civiliserat land där människor kan få ta emot enorma mängder grova hotelser utan att polisen agerar eller ens bryr sig om att undersöka ifall de har ett fall?
 
 
Stötta
I samband med att vi måste motarbeta hoten och trakasserierna är det viktigt att vi stöttar offren. Stötta är inte att säga "okej, jag ogillar hot, men hon förtjänade det" som skrämmande många av Sverigedemokraternas ledare gjort eller att börja tala om saker som offren kan göra för att undvika hot som en mängd debattörer, och polisen, gjort.
Stötta är att aldrig lägga skulden på offret eller att kräva att de ska ändra sitt beteende, utan att stå för personens rätt att uttrycka sig utan att hotas oavsett om en håller med eller inte. Det gäller alla hot (så kan de jävla idiotiska kräk som hotar sverigedemokratiska politiker och liknande lägga av med det?).
 
 
Vägra acceptera problembeskrivningen
När SVT ställde frågan "Hur mycket invandring tål Sverige?" garanterade de Sverigedemokraterna en promenadseger i den delen av debatten (huruvida de faktiskt lyckades eller inte kan dock diskuteras). Hur frågan ställs och problemet formuleras gör det helt enkelt varierande svårt att argumentera. Det hela märks absolut tydligast i den retoriska figuren "Komplex fråga" (även kallad "rävsax" eller "plurium interrogationum") där den ena debattören ställer en fråga utan ett rätt svar till den andra, i stil med "Har du slutat slå din partner?". Frågan är formulerad som en ja-eller-nej-fråga, men om den tillfrågade accepterar frågeställningen får hen det extremt svårt att ta sig ur det läget. På samma sätt hamnade de övriga riksdagspartierna i en väldigt prekär sits under Agendas debatt eftersom SVT med sin frågeställning redan slagit fast att invandring skulle innebära ett problem och något som skadar Sverige. Det går helt enkelt inte att argumentera utifrån den positionen, utan istället måste en backa två steg tillbaka, för att då istället ifrågasätta hela problembeskrivningen, nämligen att invandring alls skulle vara problematiskt.
Det här gäller inte bara frågor om invandring, utan den här problematiken finns givetvis genom hela debatten. Jag menar inte heller att alla Sverigedemokrater hotar folk på nätet, det gör de inte, eller att de stöder hoten, det gör de inte heller. Däremot är Sverigedemokraterna utan tvekan det riksdagsparti vars problembeskrivning ligger närmast hotarnas; de är kritiska mot invandring och ogillar feminismen, vilket är varför jag använde dem som exempel.
Det är också viktigt att vägra acceptera den här problembeskrivningen eftersom det minskar det potentiella stöd som hotarna kan tänkas känna från samhället i övrigt.
 
 
Motarbeta klassamhället och genusordningen
Det sista, och ständigt återkommande, är att vi måste motarbeta klassamhället och genusordningen. Det jag talat om ovan handlar ändå mest om att behandla symptom, men vi måste också ge oss in på problemets orsaker. Klassamhället är att beskylla då det är det som skapar den här frustrationen som många vittnat om att hotarna känner. Det är inte feminismen, eller invandringen, eller hbtq-personerna eller något i den stilen, utan det är just klassamhället som ser till att det finns utslagna i samhället. Det är överlag på grund av det folk är fattiga och känner sig maktlösa.
Genusordningen är i mångt och mycket det hotarna försvarar när de angriper feminismen. Folk som försöker bryta mot den eller motarbeta den är provocerande. Det är också i den socialt konstruerade mansrollen som mycket av det här beteendet faller in under, och skapas utifrån. Och innan någon flippar ut, så nej, det betyder inte att alla män är onda eller potentiella hotare, utan det innebär att vissa typer av beteenden uppmuntras inom mansrollen, och att dessa när de dras till sin spets får våld och hot om våld som ett resultat. Resultat som skadar människor. Felet ligger alltså hos mansrollen, inte hos männen.
 
 
Det här avslutar min lilla "serie" om det här ämnet, även om jag inte tvivlar på att det hela kommer komma upp igen. Men förhoppningsvis börjar allt fler nu inse att vi helt enkelt inte kan ha det så här. Det är dags för en förändring.

Kommentarer
Postat av: Anonym

"Nolltolerans"
Börja du. Kommer du att vara på Natasja Blomgren och My Vingren nästa gång de återigen börjar skriva om penisstorleken hos män de inte tycker om?
Kommer du att vara på blondinbella nästa gång hon sprider klassförakt?

"Ta hoten på allvar"
Se ovan. Polisen har dessutom begränsade resurser och kan och ska prioritera saker som går att utreda samt saker som faktiskt kan leda till verkliga händelser.


"Stötta"
Du börjar. Nästa gång Natasja Blomberg eller skriver om att hon vill att män ska dö, kommer du
att protestera nästa gång Sanna Lundell skriver om hur hon vill att hela manssläktet ska dö ut?

"Vägra acceptera problembeskrivningen"
Du får börja även här, kommer du att protestera nästa gång en ung vit kvinna vägrar diskutera någonting annat än hur män har all makt och hur hon är förtryckt och tystad?

"Motarbeta klassamhället och genusordningen"
Samma här. Kommer du att protestera nästa en gång unga vita kvinnliga feminister fortsätter att skandera ut "Ni får klara er själva" "Ert eget fel" "Inte mitt problem" som lösningen på alla mäns problem? Kommer du att protestera när feminister slår fast att varken karriär eller reproduktion är någonting som män kan kräva, samtidigt som kvinnor ska ha rätt till både och?Svar: Om Natasjha Blomberg eller My Vingren någonsin börjar mordhota folk så lovar jag att jag kommer vara den första att protestera.Jag kritiserar redan Blondinbella för fullt och tycker hon har helt vansinniga åsikter.
Du verkar dessutom utgå ifrån att jag står på samma sida som Blomberg. Det gör jag inte. Jag tycker hon provocerar i onödan.

Saken är den att de flesta av de här hoten visst går att utredas. Det går att göra något, men det prioriteras inte.

Jag protesterar redan då.

Jag protesterar redan då med.

Jag protesterar redan då med. Däremot håller jag inte alltid med om "mansrättsaktivisternas"/antifeministernas problembeskrivningar.
Och problemet med reproduktion är ju att män inte föder ungarna. Så fort vi blir gravida ska vi också ha all rätt i världen att bestämma över våra egna kroppar.
Och ingen kan kräva karriär eller reproduktion, däremot kan en kräva att få rätt till samma möjligheter till det. Men å andra sidan tycker jag att hela karriär-begreppet är en bisarr företeelse som bara är ett resultat av klassamhället, och då bör krossas omgående.
auuus

2013-02-21 @ 05:58:03
Postat av: Anonym

"Om Natasjha Blomberg eller My Vingren någonsin börjar mordhota folk så lovar jag att jag kommer vara den första att protestera."
Och var drar du den gränsen? Är det tillräckligt att uppvigla?

"Saken är den att de flesta av de här hoten visst går att utredas. Det går att göra något, men det prioriteras inte."
Nej, polisen prioriterar rent faktiskt det som sker framför det som kan komma att kanske ske.

"Jag protesterar redan då."
Som när Maria Sveland breder ut sig i Dagens Nyheter? Märkligt att dina protester är så tysta.


"Jag protesterar redan då med."
Du menar som din inställning till den kvinnliga sexualiteten och de feministiska raggningstips som delas ut? Väldigt tysta protester där också måste jag säga.

"Och ingen kan kräva karriär eller reproduktion, däremot kan en kräva att få rätt till samma möjligheter till det"
Ja, män kan inte bli gravida, således är samma möjligheter att kvinnors frånvaro från arbetet på grund av barnafödsel behandlas på precis samma sätt som frånvaro av andra skäl.

"Men å andra sidan tycker jag att hela karriär-begreppet är en bisarr företeelse som bara är ett resultat av klassamhället, och då bör krossas omgående"
Bra, börja ställa obehagliga frågor till kvinnor om hur deras preferenser ser ut och varför det tar emot så mycket för kvinnor att gifta sig nedåt.

Svar: Det beror på hur du definierar "uppvigla". Jag tycker inte det är likvärdigt att säga "jag hoppas någon dödar hen" som det är att ringa någon varje dag i en månad och säga att den uppringde ska mördas en viss tid. Därmed inte sagt att jag tycker det hela är okej eller acceptabelt.
Vilket är ett ökänt problem då det knappast är ovanligt att någon det funnits en hotbild mot mördats utan att polisen lyft ett finger för att skydda personen.

Jag tycker mig inte minnas att Sveland sagt att någon skulle dödas i Dagens Nyheter, men vi kanske läst helt olika artiklar?
Och "tyst"? Menar du att jag inte själv skrivit en DN-artikel? Eller att jag inte nämnt det här? Jag valde att helt låta bli att ta upp den diskussionen på bloggen, eftersom jag kände att såpass många andra redan gjort det och dessutom gjort det bättre än jag. För att inte tala om att det var en shitstorm jag inte alls var intresserad av att närma mig, åtminstone inte då.
Men jag skrev på Billings blogg att jag, i egenskap av feminist, beklagade att Sveland skrivit som hon gjorde och att hon inte talade för mig. Sen höll jag varken med honom eller Ström heller för den delen.

Min inställning till den kvinnliga sexualiteten eller de feministiska raggningstips som delas ut? Vad av det jag skrivit syftar du på här? Var vänlig specificera dig.

Varför? Om män och kvinnor bevisligen är olika där bör det hela väl snarare inte göra det? Särskilt när barnafödande i högsta grad ligger i samhällets intresse?
Men jo, snackar vi sjukdom och så tycker jag inte det ska påverka ens karriär heller. Inte föräldraledighet heller.

Jag vet redan svaret. För att kvinnor fostras in i en social roll där de lär sig attraheras av män med hög status, vilket är det som gör att högstatusgifte är ett beteende som är betydligt vanligare hos kvinnor än hos män. Därmed inte sagt att alla kvinnor gör eller vill det, eller att det skulle handla om någon biologisk drift.
auuus

2013-02-21 @ 10:21:03
Postat av: Anonym

1) "Därmed inte sagt att jag tycker det hela är okej eller acceptabelt."
Därav min fråga var går gränsen för vad du anser är acceptablet? Jag börjar få en känsla av att du anser att gränsen för vad som är acceptabelt går vid könet på aktören, inte vid själva handlingen.

2)
"Vilket är ett ökänt problem då det knappast är ovanligt att någon det funnits en hotbild mot mördats utan att polisen lyft ett finger för att skydda personen."
Varje situation kräver sin bedömning.

3)
"Jag valde att helt låta bli att ta upp den diskussionen på bloggen, eftersom jag kände att såpass många andra redan gjort det och dessutom gjort det bättre än jag. För att inte tala om att det var en shitstorm jag inte alls var intresserad av att närma mig, åtminstone inte då."
Näthatet mot kvinnor har också tagits upp på massor av andra ställen, detta verkar dock inte vara något problem för dig när det gäller att ta upp det en gång till.

4)
"Min inställning till den kvinnliga sexualiteten eller de feministiska raggningstips som delas ut? Vad av det jag skrivit syftar du på här? Var vänlig specificera dig."
Du verkar t.ex. acceptera att det kvinnor tänder på står höjt över all kritik och att om deras sexuella aptit råkar väckas av samma stereotyper som de säger sig vara så emot så är det inte deras fel, det är samhället som har uppfostrat dem till det.
Du verkar acceptera den feministiska hållningen om att män får skylla sig själva.

"Varför? Om män och kvinnor bevisligen är olika där bör det hela väl snarare inte göra det?"
Du skrev samma förutsättningar. Samma förutsättningar är precis att kvinnor erbjuds samma förutsättningar som män, d.v.s. inga alls.

"Särskilt när barnafödande i högsta grad ligger i samhällets intresse?"
Det finns gott om föräldralösa barn i världen att ta hand om, det är dessutom billigare än att belasta den svenska förlossningssjukvården.

"Men jo, snackar vi sjukdom och så tycker jag inte det ska påverka ens karriär heller. Inte föräldraledighet heller."
Och varför inte? Vari ligger skillnaden om jag bestämmer mig för att ta ledigt från jobbet i 2 år för att segla jorden runt jämfört med om jag bestämmer mig för att skaffa barn och vara borta från jobbet i två år?

"Jag vet redan svaret. För att kvinnor fostras in i en social roll där de lär sig attraheras av män med hög status, vilket är det som gör att högstatusgifte är ett beteende som är betydligt vanligare hos kvinnor än hos män"
Återigen, det är inte kvinnors fel. Vi är alla ansvariga för vad vi själva gör. Män som kvinnor. Kommer du att acceptera att män tar mer plats för att de uppfostras till att ta mer plats?


Svar: 1) Vänligen specificera vad du bygger den slutsatsen på. Att jag inte tycker det är särskilt relevant att börja kriga om ett årsgammalt blogginlägg skrivet av en person jag överhuvudtaget inte håller med?Och fine, tro det om du vill, men jag anser mig själv ha en smula bättre koll på mina egna åsikter än vad du har.

2) Och uppenbarligen gör de felaktiga bedömningar eftersom skiten träffar fläkten förhållandevis ofta.

3) Det är en stor skillnad på ett samhällsproblem och en artikelserie. Vidare handlar det helt om vad jag själv känner för att ta upp här. Jag tog inte upp artikelserien för att jag inte kände att jag kunde forma mig en tydlig åsikt, för att det var en slugfest mellan ett antal personer där jag inte håller med någon av dem.
Jag väljer inte vad jag skriver om för att göra dig nöjd, jag väljer vad jag skriver om baserat på vad jag känner att jag vill skriva om, och där jag känner att jag har något att säga. Svelands, Ströms och Billings artiklar var inte ett sådant ämne.

4) Källa på det. Och källa på att jag tycker att det män tänder på är fel.
Källa på det med.

Men då är det ju också samma förutsättningar att män som blir gravida erbjuds samma möjligheter som kvinnor som blir gravida. Det är fan inte kvinnors fel att majoriteten av alla män inte kan bli gravida.

Det är en högst temporär lösning. Faktum kvarstår att utan nya barn dör mänskligheten ut. Du kommer inte runt det problemet förrän teknologin kommit såpass långt att folk inte behöver vara gravida längre.
Och även de barnen behöver någon som tar hand om dem i början på ett närmre sätt än vad som möjliggörs med en 9-5-anställning. Och du tycks helt glömma att pappor också kan vara föräldralediga, en fråga som många feminister i allra högsta grad driver.

Din jordenruntsegling är troligtvis inte instrumental för den mänskliga artens överlevnad. Det är givetvis inte varje enskild födsel heller, men om människor helt slutar skaffa barn så dör vi ut, om människor helt slutar segla jorden runt så klarar vi oss rätt bra ändå.
Och, återigen bör vi överhuvudtaget inte ha en karriärsstege. I ett idealt samhälle så kan du göra en jordenruntsegling på två år för att du känner att det främjar din personliga utveckling. Det är inte alls något jag ställer mig emot. Vi planerar samhället för att folk ska jobba så mycket som möjligt när vi istället borde skapa ett samhälle där folk behöver jobba så lite som möjligt.

Om vi ska diskutera mina åsikter så får du faktiskt ta och börja sätta dig in i vad jag tycker istället för att hitta på det själv. Var har jag sagt att jag accepterar att högstatusgifte är en bra grej? Jag KRITISERAR könsrollerna. Med allt vad de innebär.
Sen har jag inte lagt huvuddelen av mitt krut på högstatusgifte, eftersom jag tycker det är bisarrt att vi alls har status på det sättet. Så kritiken mot det kommer in i min kritik mot klassamhället.
auuus

2013-02-21 @ 20:38:17
Postat av: Anonym

1 "Därmed inte sagt att jag tycker det hela är okej eller acceptabelt."
Du sa att du skulle protestera när Natasja Blomberg gjorde fel, jag visade på att Natasja gjort något som du tycker är fel. Nu vill du inte ta i det.

2. "Vilket är ett ökänt problem då det knappast är ovanligt att någon det funnits en hotbild mot mördats utan att polisen lyft ett finger för att skydda personen."
Vilka sådana fall syftar du på?

3. "Och "tyst"? Menar du att jag inte själv skrivit en DN-artikel? Eller att jag inte nämnt det här? Jag valde att helt låta bli att ta upp den diskussionen på bloggen, eftersom jag kände att såpass många andra redan gjort det och dessutom gjort det bättre än jag. För att inte tala om att det var en shitstorm jag inte alls var intresserad av att närma mig, åtminstone inte då."
Näthatet har också tagits upp på många andra ställen, det hindrar inte dig från att skriva i dagens läge 5 artiklar om näthat.

"Min inställning till den kvinnliga sexualiteten eller de feministiska raggningstips som delas ut? Vad av det jag skrivit syftar du på här? Var vänlig specificera dig."
Din kompis Fanny Arsinoe illustrerar det hela väldigt bra när hon anser att män som misslyckas helt enkelt får lära sig att klara sig ensamma. Det är precis den typen av solidaritet som den feministiska rörelsen står för. Klara dig själv så länge du är man.

"Varför? Om män och kvinnor bevisligen är olika där bör det hela väl snarare inte göra det?"
Är män och kvinnor olika?
"Särskilt när barnafödande i högsta grad ligger i samhällets intresse?"
Det finns gott om föräldralösa barn i världen att adoptera, tillgången på barn är inte ett större problem i dagens läge.

"Jag vet redan svaret. För att kvinnor fostras in i en social roll där de lär sig attraheras av män med hög status, vilket är det som gör att högstatusgifte är ett beteende som är betydligt vanligare hos kvinnor än hos män. "
Som Gloria Stenheim då?


Svar: 1) Jag har ju redan sagt klart och tydligt att jag tycker det är fel? Jag har dessutom sagt att det inte är ett aktuellt inlägg. Vad fan vill du att jag ska göra? Skicka egna mordhot till henne? Jag har inte för vana att dra upp årsgamla diskussioner för att någon anonym person tycker att jag borde. Om det stör dig så mycket, dra upp det själv? Jag är inte din hitman.
2) De senaste tre hedersmorden t ex?

3) Här har jag redan svarat på.

Var har jag skrivit att jag håller med Fanny om allt eller stöttar henne i allt hon säger?

Vi har vissa fysiska skillnader, men skillnaderna inom grupperna är enormt mycket större än skillnaderna mellan grupperna. Särskilt om vi går in på det mentala.

Vänta, du vill att jag ska stå till svars för vad Christian Bales styvmorsa tycker? Varför? Jag har överhuvudtaget aldrig uttryckt att jag stöder henne i allt hon gör, jag har överhuvudtaget knappt pratat om henne någonsin. Varför ska jag förhålla mig till hennes åsikter?
auuus

2013-02-22 @ 12:26:25
Postat av: Anonym

1) "Jag har ju redan sagt klart och tydligt att jag tycker det är fel? Jag har dessutom sagt att det inte är ett aktuellt inlägg. Vad fan vill du att jag ska göra? Skicka egna mordhot till henne? Jag har inte för vana att dra upp årsgamla diskussioner för att någon anonym person tycker att jag borde. Om det stör dig så mycket, dra upp det själv? Jag är inte din hitman."
Du lovade att du skulle protestera lika högljutt. Således, var är artikelserien i 5 delar om hur Natasja Blomberg kan stoppas och isoleras?

2) "De senaste tre hedersmorden t ex?"
Relaterar det till vita medelklasskvinnor?

3) Du anser alltså att det är tillräckligt att blogga lite om något för att visa protest. Ok, är du tillfreds om andra behandlar det du anser värt protester på samma sätt?

4) "Var har jag skrivit att jag håller med Fanny om allt eller stöttar henne i allt hon säger?"
Jag tog upp det för att illustrera hur solidaritet plötsligt blir "skyll dig själv" när det börjar gälla män.

5) "Vi har vissa fysiska skillnader, men skillnaderna inom grupperna är enormt mycket större än skillnaderna mellan grupperna. Särskilt om vi går in på det mentala."
Bra, då vet jag det. Då kan du kanske svara på varför det är viktigare att se till att folk kan skapa nya barn istället för att ta hand om de som redan finns.

5)"Varför ska jag förhålla mig till hennes åsikter?"
För att hon kämpade i 30 år mot äktenskap och var väldigt upptagen med att det var ett fängelse för kvinnor. Därefter råkar hon träffa en rik och mäktig man och pang boom så har hon inget problem med att bli fånge.

Svar: 1) Om jag tycker det är lika illa, ja. Det gör jag inte. Vad en person hävde ur sig för ett år sedan är inte lika viktigt i mina ögon som vad relativt många människor gör väldigt ofta fortfarande.Hade jag sett inlägget då det skrevs är det möjligt att jag agerat.

2) Nu bad du om situationer där det funnits en hotbild polisen ignorerat varpå personen mördats. Vill du ha något specifikt om vita medelklasskvinnor får du väl faktiskt ta och specificera det. Men när vita medelklasskvinnor mördas av sina ex finns det oftast också en hotbild som rättsväsendet valt att inte ta på allvar.

3) Var har jag sagt att jag tycker det är tillräckligt?
Och du anser alltså att det är tillräckligt att gå och gnälla på någon annans blogg?
Jag skriver och diskuterar. Det är det jag gör i de frågor du verkar vara förbannad över att jag valt att ta upp. Varför ska jag ge mer uppmärksamhet till dina frågor, trots att jag tycker de jag väljer ta upp är viktigare, eller intressantare för mig att skriva om?
Vad gör du själv som får dig att tycka att du har rätt att döma ut mig för vad jag väljer att göra?

4) Nu får du ge dig. Det får du väl fråga henne om? Jag vet inte ens vilka inlägg det är du syftar på så hur ska jag kunna stå till svars för vad hon väljer att göra. Sist jag kollade är vi inte samma person, jag känner henne inte ens.

5) Var har jag påstått att det är det?

6) Det svarar fortfarande inte på varför jag ska förhålla mig till hennes åsikter.
Är du alls intresserad av att diskutera? Du verkar bara vilja ha någon att kasta ogrundade anklagelser mot för vad någon helt annan människa sagt och gjort?
Jag heter inte Glora Steinem, jag tänker inte stå till svars för vad hon hittar på. Det får du väl för tusan fråga henne om?
auuus

2013-02-22 @ 13:18:05
Postat av: Anonym

1) Du lovade att om Natasja Blomgren eller My Vingren gick ut och mordhotade folk på sina bloggar så skulle du protestera lika högljutt. Jag frågade om uppvigling räknades. Du svarade ja. Du sa ingenting om att det skulle vara pågående eller hur stort antalet skulle vara.

2) Polisen gör bedömningar som anses vara rimliga, polisen kan inte vara överallt och övervaka allting. Polisen får i varje enskilt fall göra en bedömning om ifall det finns allvar bakom hoten.
Att en kvinna känner sig hotat gör inte per automatik att hon är hotad.
3)
Du försvarar dig med att du har protesterat och visar på vad du har gjort. Jag antar att du är rimlig och inte ställer högre krav på dig själv än vad du ställer på andra.
4)
Jag syftar på Fannys inlägg om att det inte är feminismen problem att hjälpa ensamma män. Jag använder detta för att exempfliera min frågeställning om din önskan om solidaritet. Det verkar som att din vilja att avskaffa klass och genussytemet inte sträcker sig speciellt långt egentligen med tanke på vilka individer och åsikter du verkar stödja.
5) Eftersom det är så viktigt för dig att bereda möjlighet för kvinnor att skaffa barn utan att behöva offra sin karrär. Här kan jag inflika att det är rätt saftigt med hyckleri att säga att feminister tycker att det är viktigt med manlig föräldraledighet när de samtidigt slåss med näbbar och klor för rätten för ensamstående kvinnor och lesbiska kvinnor att skaffa barn.
6) Gloria Stenheim exemplifierar väldigt väl det här med de påstådda könsrollerna som kvinnor uppfostras till. Hon är uppenbarligen stark nog att slåss mot uppfostran att gifta sig och slå sig till ro, tills rätt man dyker upp då är det inget problem längre.

Svar: 1) "Du sa ingenting om att det skulle vara pågående eller hur stort antalet skulle vara." Nu är du ju bara fånig. Och ska du gå in på den nivån av detaljextremism så får du väl citera mig korrekt?Jag skrev "vara den första att protestera" inte "protestera lika högljutt". Nu är det lite svårt eftersom det var ett år sedan.
Jag sade inte att uppvigling var detsamma. Jag sade tvärt om att det var en stor skillnad. Läs vad jag skriver.

2) Och uppenbarligen är de jäkligt dåliga på det.
Och det är dessutom helt irrelevant. Folk ska inte hotas för att de uttrycker sin åsikt. Punkt.

3) Jag är väldigt nyfiken på vad du tycker jag ska göra annars om jag ska protestera mot Lady Dahmer?
Och det fattar väl alla att det hela är extremt kontextknutet, både till situationen, ens egen makt att påverka och till ens relation med personerna i fråga. Det går ju inte att säga att det finns ett rätt sätt att alltid agera på.

4) Vet inte vad det är för inlägg du syftar på. Jag har inte läst det, så jag har inga åsikter om det. Och återigen, har du något problem med vad Fanny skrivet så rekommenderar jag att du tar upp det med Fanny istället för med mig.
Vilken tur då att du inte alls befinner dig någon situation att alls kunna dra några slutsatser om mitt engagemang eller nivån av det.

5) Nej, det viktiga för mig är att vi avskaffar karriärsidén, vilket jag skrivit ett par gånger nu.
Då behöver du skaffa dig en ordbok för att uppdatera din definition av begreppet "hyckleri", alternativt faktiskt ta och läsa in dig på vad feminister tycker i frågan för du tycks ha missförstått hela grejen.
Anledningen till att många av oss tycker det är viktigt med manlig föräldraledighet handlar inte om att vi (generaliserande "vi" då det garanterat finns de som inte håller med) tycker det är viktigt med specifikt manliga, eller för den delen specifikt kvinnliga, föräldrar. De flesta av oss tror istället att män och kvinnor kan vara lika kompetenta föräldrar och att könet är fullständigt irrelevant när det kommer till hurpass bra förälder en kan vara.
Vi tycker det är motbjudande och vidrigt att män i hög grad diskvalificeras från sitt föräldraskap baserat på sitt kön, samtidigt som vi också tycker det är hemskt att kvinnor i hög grad förväntas ta merparten av ansvaret. Det är en kränkning mot både män och kvinnor; män för att de inte ses som kompetenta föräldrar och kvinnor för att de förväntas ta huvudansvaret.

6) Vad vet du om det? Har hon aktivt gått ut och sagt "nej, det här är inget problem"? Hon kanske våndades i år innan hon fattade beslutet? Eller ser det hela som problematiskt men valt att göra det ändå då det känts rätt?
Och återigen: Om du är sur över vad Gloria Steinem gjort så får du väl ta det med henne? Vad är det du inte förstår här? Jag tänker inte stå till svars för vad någon jag inte är, och dessutom inte har någon som helst relation till, har gjort.
auuus

2013-02-22 @ 16:11:50
Postat av: beingtwinflower

Jättebra inlägg, Rasmus! Hela serien har varit väldigt intressant att läsa, och jag gillar att du är så pass konkret.

Dessutom så vill jag säga att jag uppskattar din sakliga och pedagogiska argumentation här i kommentarsfältet. Det är intressant att se hur svårt de som kritiserar feminism alltid har det att skilja enskilda feminister från varandra, som om vi var en enda stor massa med precis samma tankar och åsikter. Det är väl det som är genusmaffian, antar jag :)

Svar: Tack så mycket!
Jo, jag känner att det vore extremt fascinerande om det inte vore så oerhört irriterande. Jag förstår helt och hållet att människor delar in andra i grupper, det är lite så våra hjärnor fungerar, men att försöka ställa någon personligen till svars för vad en helt annan människa sagt är fullständigt absurt i mina ögon o.0
auuus

2013-02-23 @ 16:12:11
URL: http://beingtwinflower.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0