Har män ett större ansvar till genusordningen än kvinnor?

Jag vet att jag lovade en fortsättning från gårdagen idag, men jag kom att tänka på det här och ville få det skrivet. Fortsättningen kommer nog imorgon!
 
 
 
Både ja och nej.
Att män som grupp gynnas mer av det nuvarande genusordningssystemet är självklart. Män som grupp är helt enkelt mer privilegierade än kvinnor som grupp. Givetvis finns det situationer där kvinnor som grupp har övertaget, men sett utifrån ett helhetsperspektiv så ligger män som grupp definitivt i toppen. Här ska det förstås göras skillnad på grupp och individer. Privilegier existerar på gruppnivå, och innebär inte att alla medlemmar i gruppen per definition har alla fördelarna, har det bättre eller mår bättre. Privilegier innebär inte ett bra liv, men det underlättar det. Om en utan privilegier behöver slå 5 eller 6 för att få ett bra liv så behöver en med privilegier kanske bara slå 4, 5 eller 6. Det här är förstås en väldigt grov jämförelse, och ett bra liv är väldigt subjektivt, men ni förstår hur jag menar.
Sett utifrån det här perspektivet har män som grupp större intresse av att upprätthålla genusordningen, eftersom män som grupp gynnas mer av den. Det här innebär således att män som grupp också har ett större ansvar i upprätthållandet, eftersom de helt enkelt går mest plus. Troligen är det också män som grupp som i högst grad arbetar för att behålla sina privilegier.
 
Samtidigt är genusordningen något som upprätthålls av alla. Det innebär att även de som inte är privilegierade är delaktiga i dess fortbestånd. Det här sker genom att vi socialiseras in i en kultur av normer och förväntningar på hur människor med ett visst kön ska bete sig. Det är i de här normerna som förtrycket, och genusordningen, finns. Och bara för att en person drabbas mer av genusordningen än vad andra gör innebär det inte att den personen inte kommer försvara den. Hen har hela livet fått lära sig att det är så allt "ska" vara, och upplever därför det som den naturliga ordningen. Det upplevs som jämlikt och "rätt".
Utifrån det perspektivet har alla ett ansvar. Det är dock fortfarande så att män tenderar att vara mer benägna att försvara det här systemet, och tenderar att göra det mer aktivt. Det beror på att det är mycket svårare att se sina egna privilegier än vad det är att se andras privilegier.
 
En viktig sak att hålla i åtanke är att det är skillnad på "ansvar" och "fel". Vi har alla ett ansvar att motarbeta genusordningen och vi bidrar alla till att upprätthålla den. Vissa bidrar mer än andra, och vissa gynnas mer än andra.
Det betyder inte att vi är dåliga människor per definition, utan det är för att vi fötts in i det rådande genussystemet och formats av det. Det är liksom inte vårt fel att vi fötts in i det och uppfostrat på sättet vi gjort. Det hela är helt enkelt väldigt mycket mer komplext än "fria val", och ingen av oss väljer den sociala kontext vi föds in i, trots att den påverkar oss något oerhört.
Så det är inte direkt ditt fel att genusordningen existerar, däremot är det ditt ansvar att göra något åt den.
Det här innebär dock inte att det är omöjligt att göra fel. Det finns de som aktivt upprätthåller genusordningen väldigt mycket mer än andra. Det är de som feminister oftast kritiserar. Könsrollskramare, misogynister, sexister, antifeminister, och så vidare, gör aktiva val i att upprätthålla och försvara genusordningen. Då är det inte längre frågan om enbart socialisering (åtminstone inte på samma plan, det är förstås klart möjligt att vi alla bara är produkter av vår omgivning, helt utan agens).
 
Så hur kan en göra för att vara en "bra" människa då, i det här privilegiesamhället? Hur bör en som är privilegierad agera för att ta sitt ansvar?
Med risk för att låta som en ostig barnfilm, men gör ditt bästa. Du kommer att göra misstag, det gör vi alla, men försök lära dig något av dem och undvika att upprepa dem. Försök hålla dig medveten om dina privilegier och lyssna på kritik du får för hur du beter dig. Det betyder inte att du måste stå och ta det ifall någon idiot börjar skrika saker som "manssvin" eller liknande till dig personligen, det ska du inte behöva acceptera, men det kan vara en idé att fundera över varför personen i fråga säger det. Bara för att en person är mindre privilegierad än du innebär det inte att hen har rätt, men ta mindre privilegierade människors berättelser på allvar.
Håll koll på om en person talar om de privilegierade som grupp eller som individer. Oftast när någon pratar så är det de privilegierade som grupp som åsyftas, så om du känner att det som sägs personligen inte stämmer in på dig behöver du inte ta åt dig. Stämmer det inte in på dig så är det troligtvis inte riktat mot dig heller. Jag håller med om att det såklart vore bättre ifall det tydliggjordes, men alla tänker inte på det.
Lyssna. Tala gärna också, men försök att lyssna först och var uppmärksam på att du inte råkar tränga undan någon i gemensamma arenor. Och se till att faktiskt ha koll på saker innan du börjar uttala dig om dem.
Slutligen; fråga, kräv inte. Om du vill veta något så går det jättebra att fråga. De flesta har inget emot att utveckla om du artigt frågar "Hur menar du här? Jag förstår inte riktigt? Skulle du kunna förklara mer eller länka till något så att jag kan läsa vidare?", men kräv inte svar. Det är en enormt stor skillnad på att söka kunskap och på att ställa någon mot väggen.
 
När allt kommer till kritan. Spelar det egentligen någon roll vem som har mest ansvar? Diskussionen är för mig att likna vid diskussionen om vilken grupp som har det värst; allt den tjänar till är att söndra och splittra. Jag föreslår istället att vi sluter oss till att vi alla har ett ansvar att motarbeta genusordningen, eftersom vi alla är med och upprätthåller den. 
Så för att ge ett svar på titelfrågan så är alla delaktiga i upprätthållandet av genusordningen. Men män som grupp (särskilt de som passar in i sin könsroll) tjänar mer på att den finns kvar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0