Samhället har alltid pissat på unga tjejers intressen

Om jag säger "Justin Bieber" så ser många i annat fall lugna och avslappnade personer rött. Talar jag om Vampire Diaries så lyser föraktet lång väg. Och vi ska inte ens börja i hur otroligt hatad Twilight är. One Direction, Fifty Shades of Grey, Taylor Swift, Highschool Musical och Warm Bodies är några fler nutida exempel. Tittar vi lite längre bakåt har vi The Sims, "chickflicks", Backstreet Boys, N'Sync och de andra pojkbanden. De här kulturfenomenen har två saker gemensamt; de är allmänt föraktade och de har främst omfamnats av unga tjejer.
 
Nu tänker många säker att det skulle vara "unga" som är nyckelordet, snarare än "tjejer", och att det snarare handlar om att ungdomars kultur föraktas av vuxenvärlden. Och jag kommer definitivt inte påstå att all ungdomskultur står särskilt högt i kurs, men jag vill ändå påstå att det finns en ganska stor skillnad.
"Manligt" kodad ungdomskultur får också skit från samhället. Men där handlar det snarare om oro, folk som tror att en CS-match för mycket kommer få en ung kille att skjuta sönder sin skola. Den "kvinnligt" kodade kulturen möts istället av förakt. Den ses som simplare, som dum.
Sen har inte kulturen vars primära målgrupp är tonårstjejer samma besatta skara efterföljare som inbitet hyllar uttryckningarna. Det kommer ingen post-post-ironisk twittrare och fäller en dryg kommentar om Transformersfilmen på samma sätt som det görs om Justin Bieber, och halva världen tävlar inte om att hata The Expendables som de gör med Twilight.
 
Missförstå mig inte nu, jag säger inte att någon av grejerna är speciellt bra. Justin Bieber är i bästa fall irriterande och Twilight representerar en rent farlig kvinnoroll, men varför hatar vi Twilight så otroligt mycket mer än till exempel Conan Barbaren? Bägge är precis lika idiotiska och bägge representerar ett precis lika destruktivt könsrollssystem, men Conan ses som coolt eller åtminstone "so bad it's good" medan Twilight behandlas som den värsta katastrof som hänt mänskligheten sedan digerdöden. Bägge är samma pubertala nonsens men att hylla Conan ses inte som problematiskt samtidigt som folk knappt vill erkänna att de sett Twilight, och att påstå sig ha gillat filmerna är en faux pas i stil med att ställa sig och pissa i en blomkruka. Troligen värre, eftersom du säkert kan få blomkrukspissande till att framstå som någon sorts ironiskt statement om livets förgänglighet.
 
Någonstans på vägen känns det som att vi redan bestämt oss för att unga tjejer är dumma i huvudet, och deras intressen inte är värda något. Men vad är det för sätt egentligen, och vad ger det unga tjejer för val, när allting antingen är "manligt" eller "kvinnligt" kodat?
Alternativet är förstås att gilla något så kallat "manligt". Då är det inte ditt intresseobjekt som ifrågasätts utan istället ditt intresse. Det känns som att det enda accepterade sättet att vara på som tjej är att inte ha några intressen. Det låter bisarrt, men samtidigt vittnar väldigt många om att tjejer inte riktigt förväntas vara intresserade av någonting. Killar sportar, spelar musik, spelar spel medan tjejer tittar på när killarna utövar aktiviteterna, som Liv Strömqvist sade i sitt sommarprat. Det blir det enda godtagbara sättet att existera på som tjej, för att slippa vara dum i huvudet eller falsk.
 
Men det finns lite hopp. My Little Pony: Friendship is Magic har banat viss väg för barnprogram riktade till tjejer, men tonårskulturen hakar fortfarande efter. Och jag säger inte att vi måste börja tycka om Highschool Musical eller börja digga One Directions senaste singel, men vi måste inte idioitförklara alla tonårstjejer som gillar grejerna. De förtjänar att få sina intressen tagna på allvar och respekterade, och vi måste inte trycka ned dem för att vi själva ska må bättre. Det är det vi har nynazister för.

Kommentarer
Postat av: Robert

Word! Upptäckte nyss din blogg. Mycket bra och träffande!

Svar: Tack så mycket! Och varmt välkommen =)
auuus

2013-07-02 @ 22:38:48
Postat av: Anonym

Låt mig gissa att du aldrig har hört talas om datorspel innan CS. Titlar som Cannon Fodder, eller System Shock eller Turrican eller OutRun eller AfterBurner eller Ninja Gaiden säger dig absolut ingenting. Det fanns datorspel långt långt långt innan CS, och ja samhället pissade väldigt duktigt på dessa. Vidare, även feminister har stora problem med Fifty Shades of Gray, så hur ska du ha det? Är det ok om feminister pissar, men inte om andra gör det?

Svar: Nähä, det menar du inte? Shit, här gick ju jag och trodde att CS var det första datorspelet i världen. Undrar vilka spännande upplysningar du kommer med här näst. Cirkulerar universum inte runt jorden? Finns det svarta svanar?Skillnaden är att datorspel, särskilt på den tiden, inte tillhörde mainstreamkulturen på samma sätt som Bieber gör. Subkulturer, i brist på bättre uttryck, har det också alltid pissats på. Nu när datorspel är betydligt mer standard så blir det inte alls lika pissat på längre. Det blir fortfarande Twilight.
Men det är skillnad på att kritisera något, och bara gnälla om att något är korkat och patetiskt.
auuus

2013-07-07 @ 07:44:41
Postat av: Anonym

"Nähä, det menar du inte? Shit, här gick ju jag och trodde att CS var det första datorspelet i världen. Undrar vilka spännande upplysningar du kommer med här näst."
Ett tips, om du ska vara vråldryg så ska du nog undvika att särskriva.

"Cirkulerar universum inte runt jorden?"
Det avgjorde väl redan einstein någon gång i början av 1900-talet, alla himlakroppar färdas rakt fram från sitt referenssystem, det är bara det att sett utifrån så är rakt fram längs en krökt bana.

"Skillnaden är att datorspel, särskilt på den tiden, inte tillhörde mainstreamkulturen på samma sätt som Bieber gör. Subkulturer, i brist på bättre uttryck, har det också alltid pissats på. Nu när datorspel är betydligt mer standard så blir det inte alls lika pissat på längre." Jaha, så det är därför Björn Gustavsson har gjort sig en karriär på att förlöjliga wow-spelare, det är därför Teknik-Pata är en så populär karaktär i P3 humor. För att det inte alls pissas på datorspel längre.

Svar: Om du inte kan förstå det trots att det är särskrivet bör du gå om grundskolan. Men om du slutar vara dryg slutar jag vara dryg.
Och sarkasmen gick dig helt förlorad.

Jag skrev "inte alls lika pissat på längre", jag skrev inte "pissas inte på överhuvudtaget". Du till och med citerar vad jag skriver, men läser det ändå inte?
auuus

2013-07-07 @ 11:37:36
Postat av: Anonym

"Jag skrev "inte alls lika pissat på längre", jag skrev inte "pissas inte på överhuvudtaget". Du till och med citerar vad jag skriver, men läser det ändå inte? "
Såhär skrev du ordagrant
"Manligt" kodad ungdomskultur får också skit från samhället. Men där handlar det snarare om oro, folk som tror att en CS-match för mycket kommer få en ung kille att skjuta sönder sin skola. Den "kvinnligt" kodade kulturen möts istället av förakt. Den ses som simplare, som dum."

Hur ska du ha det egentligen? Vet du själv vad det är du skriver?

Svar: Det jag citerade citerade du själv.I det jag skrev innan står det mycket riktigt "Men där handlar det snarare om oro". Det är inte en absolut mening, utan "snarare" där innebär att det är mer så, inte att det alltid är så. Att jag talar om den "kvinnligt" kodade kulturen i singular i de två sista meningarna är ett litterärt knep som gör att texten låter bättre.
auuus

2013-07-07 @ 22:49:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0