Därför bojkottar jag Nick Caves konsert

När jag för någon månad sedan eller så fick höra att Nick Cave & the bad seeds skulle komma till Sverige igen blev jag först eld och lågor. Jag har lyssnat på dem sedan jag var runt sjutton, och de två gångerna jag redan sett dem har varit två av de bättre konserterna jag varit på (tillsammans med Joe Jackson och Dir en grey) så det var inga som helst tvivel om att jag skulle gå och se konserten som annonserades ut.
Sen såg jag den faktiska reklamen för den, och för den senaste skivan.
Och nu är jag bara så trött.
I promotionaffischen står Cave till vänster i bild, iklädd svart kostym mot en vit bakgrund och håller upp en dörr. Till höger i bild står en naken kvinna med huvudet böjt så att håret täcker hennes ansikte.
Och jag känner att nej. Någon jävla måtta får det vara.
 
Folk talar om att sex säljer. Så länge jag kan minnas har det alltid funnits självutnämnda intellektuella som cyniskt konstaterar att en produkt säljer bättre om sex används i marknadsföringen.
Jag vill modifiera det uttalandet.
För när allt kommer till kritan tror inte jag att det handlar om att sex skulle sälja. Jag vill påstå att sex utifrån ett heterosexuellt, manligt perspektiv är vad som säljer. För det är nästan bara kvinnor som kläs av i reklamerna och framställningen vinklas till en manlig publik.
Det är också där vi märker att det inte handlar om att sex säljer, eftersom bilder på lättklädda män i så fall varit lika vanliga. Visst, det finns sådana bilder också, men de är extremt mycket färre och de produkterna riktar sig överlag till män. Produkter riktade till kvinnor brukar även de säljas med sexualiserade bilder på kvinnor.
Problemet är också att de självgoda idioter sitter och försvarar den här "marknadsföringstekniken" med argument om att "jo, men det fungerar ju" inte tänker på att det är vi som tillåter det att fungera. Det är vårt fel, vi konsumenter, eftersom att vi fortsätter köpa skiten.
Och det här gör mig bara trött.
 
Den här bilden är dessutom ett riktigt ruttet exempel på att sälja med sexism. Nu kan jag verkligen inte göra en läsning av bilden i stil med genusfotografen, men ett av problemen med bilden är att vi inte ser kvinnans ansikte. Då reduceras hon ytterligare till bara en kropp. Hon visar inte ens det mest individ-kopplade av våra kroppar, ansiktet, utan det blir pinsamt tydligt att hon inte är med på bilden i egenskap av henne själv. Hon är med i egenskap av kropp.
 
Jag tror det jag retar mig mest på är att det fortfarande är så vanligt förekommande, men samtidigt att det sällan är så här tydligt som det är på den här bilden. Och på ett plan känner jag mig lite besviken.
Och jag vet att min bojkott inte kommer göra någon skillnad eller förändra världen. Det är inte därför jag bojkottar. Jag bojkottar för att den här skiten bara gör mig så oändligt trött, och det gör att jag känner mig opepp och osugen på att alls gå på konserten.
Men jag skulle samtidigt vilja uppmuntra fler att bara säga nej. Vägra köpa saker som säljs på det här sättet. Om människor menar att sex (ism) säljer så är det väl ändå dags att vi ser till att det slutar fungera? Det är inte okej att lite mindre hälften av jordens befolkning fortfarande betraktas som redskap för försäljning, ren utsmyckning eller statussymboler.

Kommentarer
Postat av: Aron

Nu ska jag inte klä i mig rollen som djävulens advokat på något sätt och jag kanske ger mig ut på tunn is, men skulle man inte kunna påstå att det handlar om estetik och konst? Mycket av den konst som finns, både modern och klassisk avbildar nakna människor. Har några i min bekantskapskrets som begåvats med en vackrare kropp än mig och då stått modeller nakna, både killar och tjejer. Jag förstår vad du menar, det kan tolkas ruttet och kvinnoförnedrande men kan man avfärda all estetik i det? Bara en tanke.

För det första jag tänker på när jag ser bilden är inte sex, utan att den andas av något annat. Många gånger när jag tittar på reklam så är det ju extremt tydligt att motivet är sex, men jag kan inte riktigt säga att jag får samma vibbar här. Kan du missförstå mig rätt Rasmus?

Svar: Problemet jag ser är inte att människor avbildas nakna, utan att det nuförtiden nästan bara är kvinnor som avbildas nakna.Precis som du säger har vi en extremt lång historia av avbildande av nakna kroppar av estetiska skäl, och det ser jag inte som direkt problematiskt per definition (om vi inte snackar om det faktum att män ofta avbildats starka, medan kvinnor utsatta, särskilt när de varit nakna).

Det är också en stor del av problemet jag har med bilden. Att han är påklädd medan hon inte är det. Det, tillsammans med kroppsspråket i bilden, gör att han får en maktposition som hon inte får. Och det känns som ett mönster som är så vanligt att jag verkligen ledsnat.

Sen är jag övertygad om att skälen till att bilden togs fram är estetiska. Men jag retar mig på den synen på estetik, att kvinnor så ofta ska vara avklädda, medan män så ofta inte är det.
auuus

2013-03-24 @ 12:16:22
Postat av: Julia

Tack för din analys! Jag sitter i precis samma båt som du, har älskat Nick Cave & the bad seeds sen tonåren och blev också helt avtänd av reklamen. Den gamla domderande mannen och den yngre kvinnan. Orkar inte ens.

Svar: Jaa. Känner mig sjukt "meeh" inför det hela nu.
auuus

2013-03-25 @ 13:25:34
URL: http://bullesbullar.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0