Hur bör en uppmärksamma kvinnodagen?

Idag är det den internationella kvinnodagen och det finns säkert de som undrar hur en sådan dag bör uppmärksammas, så jag tänkte ge lite tips:
 
Gå med i RFSUs barnvagnsmarsch mot mödradödlighet.
 
Delta i ett torgmöte och lyssna på inspirerande tal (16:00 på torget vid Gränden i Linköping).
 
Skänk en gåva till en kvinnojour eller någon liknande organisation.
 
Uppmärksamma folk under dagen om att vi fortfarande lever i ett samhälle med en patriarkal struktur som vi kan motarbeta bara vi vill det. Starta diskussioner, ta debatter, och försök göra folk medvetna om könsrollernas negativa effekter på allas våra liv.
 
 
Något jag dock avråder ifrån är att följa alla de råd som går ut på att "var snäll mot kvinnor idag", av den enkla anledningen att jag inte tycker att det behövs en särskild dag för att vara snäll på. Det ska en alltid vara. Och jag tycker inte att en bör vara särskilt snäll mot någon baserat på hens könstillhörighet. Det är viktigt att vara snäll mot alla.
Jag är inte emot separatistiskt arbete förutsatt att det kan motiveras (en bör dock vara försiktig med det), men snällhet är verkligen inget jag tycker det kan motiveras att bara vara mot en grupp. Det finns ingen som helst anledning till att inte vara snäll oavsett.
 
Det bör tilläggas att jag inte är rätt person bedöma om ett sätt att uppmärksamma kvinnodagen på är "rätt" eller "fel", "bra" eller "dåligt". Det är inte upp till mig att avgöra. Men jag kan ge mina tankar och tips på området.
 
 
Sen vill jag också passa på att tipsa om att första delen av Anita Sarkeesians granskning av porträtteringen av kvinnor i dator- och tv-spel som äntligen kommit ut! Se den!

Kommentarer
Postat av: Elin

Jag håller med dig Rasmus! Det blir lite fel när man ska "vara snäll mot kvinnan" på kvinnodagen, för kvinnor finns ju som sagt på årets alla dagar och aldrig bör man låta bli att vara snäll mot dem, eller någon annan heller för den delen. Dessutom objektifierar man ju kvinnan på ett sätt genom det synsättet. Jag tycker det är härligt om man kan ta den här dagen till att som du säger belysa problem och samtidigt införa en positiv aspekt genom att hylla inspirerande kvinnor och män som står för en sund människosyn och en tanke om ett jämställt samhälle!

Svar: Tack! ^^Jo, jag håller helt med. Jag har en tendens att lite glömma det positiva, men du har helt rätt att 8:e mars definitivt är en bra dag att hylla jämlikhetskämpar =)
auuus

2013-03-08 @ 19:18:57
URL: http://enmassadumheter.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0