När "partnervåld" och när "mäns våld mot kvinnor"?

Att vi i dagens samhälle har ett oerhört problem med partnervåld bör det rimligtvis inte råda några tvivel om. Givetvis finns det de som motsätter sig, det gör det alltid, men om vi kort lämnar dem därhän så tänkte jag gå in på en fråga om de olika begreppen "partnervåld" respektive "mäns våld mot kvinnor".
Många som använder det sistnämnda får mycket kritik för att det begreppet osynliggör partnervåld som riktas mot män och partnervåld som riktas mot kvinnor i samkönade relationer. Jag anser att det finns en mycket god poäng i kritiken, och jag använder själv främst uttrycket "partnervåld" men samtidigt kan jag inte skriva under på att "mäns våld mot kvinnor" skulle vara fel att använda. Så jag tänkte ta och bena ut det hela en aning.
 
Från mitt perspektiv handlar begreppen nämligen om två olika, om än väldigt nära relaterade, saker. Ordet "partnervåld" syftar enligt mig på själva fenomenet när någon misshandlar sin partner, medan ordet "mäns våld mot kvinnor" istället syftar på strukturen. Jag vill mena att det finns en strukturell problematik i partnervåld som begås av män mot kvinnor, i den bemärkelse att kvinnor är strukturellt underordnade män. Det leder till att våldet i fråga också blir ett uttryck för den strukturen. Det innebär inte att våld av män mot kvinnor skulle vara värre än någon annan sorts relationsvåld, utan bara att det till viss del kan anses fungera annorlunda eller att det finns andra beståndsdelar.
Givetvis måste varje fall av partnervåld betraktas enskilt, inget brott är det andra likt, men vi kan fortfarande tala om bakomliggande strukturer. Och jag vill påstå att vi, om vi ska kunna få bukt med problemet, också måste förstå de gemensamma dragen i våldet.
 
När jag säger att "mäns våld mot kvinnor" betecknar en struktur säger jag inte att det skulle vara den enda strukturen som finns. Det är klart möjligt att det också finns en strukturell problematik i partnervåld som drabbar män eller kvinnor i samkönade relationer. Jag vill definitivt påstå att "den klassiska örfilen" som en kvinna ger sin manlige partner också är ett exempel på en strukturell företeelse. Det ses som socialt accepterat för en kvinna att ge sin manlige partner en örfil eftersom A) män ses som större och starkare än kvinnor och förväntas tåla mer och B) kvinnor ses som svagare vilket gör att våld från dem betraktas som ofarligt och "mesigt" (i brist på bättre uttryck).
 
Sen kommer det också kritik mot begreppet "mäns våld mot kvinnor" där kritikerna menar att begreppet skulle inkludera alla män och utmåla dem som våldsverkare. Det håller jag däremot inte med om. I satsen "mäns våld mot kvinnor" är "våld" huvudordet medan "mäns" är en bestämning av det. Satsen syftar alltså på det våld som begås av män mot kvinnor. Ingenstans är "alla", vare sig alla män eller alla kvinnor, implicerat. Det är helt enkelt en fråga om grammatik.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0