Ordet "gubbslem" gör att ingen lyssnar

Jag tror det är få som missat vad som hände under Gräv 2013, men jag kan ge en kort sammanfattning. Gräv är en journalistkonferens som hölls i Göteborg förra helgen. På den arrangerades det ett event som kallades "Late Night Show", och idén med programpunkten ska ha varit att ha ett "avslappnat, trevligt och underhållande samtal" mellan några profiler, bland annat Maria Sveland och Janne Josefsson. Sveland berättar själv hur hon garanterades att det inte skulle röra sig om någon debatt.
Det hela ledde i alla fall till, vad jag förstått det som, att Josefsson och Täppas Fogelberg gick till ganska besinningslös attack mot Sveland, hennes bok och feminismen i största allmänhet. Påhopp om att vara "antidemokrat" och förespråka en "fascistisk feminism" haglade, mest för att Sveland valt att inte alltid medverka i debattprogram och uppmuntrat till att en ska vägra ta vissa debatter om de blir för påfrestande eller inte tillför något, något som rimligtvis bör ses som en demokratisk rättighet.
Det är klart att Sveland kan och bör kritiseras (jag avhåller mig från att ta upp det hon gör här, eftersom jag inte riktigt kan bestämma mig för vad jag tycker om det hon gör), men av allt att döma har Janne Josefsson och co betett sig riktigt vedervärdigt. Men istället för att handla om det, så har säkert hälften av debatten ockuperats av det faktum att Sofia Mirjamsdotter, när hon reste sig upp och protesterade, använde ordet "gubbslem". Och det är väl ändå fruktansvärt tragiskt?
 
Problemet med könade förolämpningar är att de stjäl fokus från debatten. Särskilt när det är könade förolämpningar som riktar sig mot män. Jag vet att det här är orättvist, och ett resultat av ojämlikheten i vårt samhälle. Det är fullkomligt bisarrt att det blir en så stor grej att en man drabbas av en könad förolämpning när det är vardagen för kvinnor i offentligheten. Jag själv tror inte jag någonsin blivit utsatt för en könad förolämpning på det sättet samtidigt som jag mig veterligen inte känner en enda kvinna som inte blivit det och det är vansinnigt.
Men just nu är det så världen ser ut.
 
Missförstå mig inte, jag säger inte att vi ska "gilla läget". Tvärtom är det här något vi bör och ska förändra. Situationen är inte på något sätt acceptabel, men vi måste arbeta med de verktyg vi har. Och som det ser ut nu så kommer debatten fullständigt kapas varje gång ordet "gubbslem" används, istället för att handla om vad som ligger på bordet. Det gynnar inte vår sak överhuvudtaget, utan leder bara till att debatter och diskussioner istället börjar handla om annat. Feminister framstår som lika goda kålsupare och antifeministerna får vatten på sin kran vilket leder till att vi får ännu svårare att få gehör för våra argument. Visst finns det många vi troligtvis inte skulle kunna nå oavsett, men varje gång någon häver ur sig "gubbslem" så får antifeministerna lättare att utmåla en hel "rörelse" som "manshatare" baserat på vad enstaka personer som kallar sig feminister sagt. Vi kommer inte att nå någon jämställdhet på det sättet.
 
Så kan vi inte bara försöka att helt skippa begreppet? Det är skönt att få utlopp för sina aggressioner, men det gör det svårare att skapa en jämlik värld eftersom det stjäl fokus från de frågor som det så desperat behöver fokuseras på. Det är jobbigt att kräva en högre standard av den egna gruppen än vad en kan förvänta sig möta från sina meningsmotståndare, jag har all sympati i världen för det, men från där jag står tror jag att vi är så illa tvungna.
Jag vet att det är orättvist, men vill vi vinna så måste vi vara bättre än alla sexister där ute. Inte sänka oss till deras nivå.
 
 
 
(Om ni är intresserade av vad som hänt så läs gärna vad My Vingren skrivit på Genusfolket. Läs gärna allt som alla har skrivit på Genusfolket)

Kommentarer
Postat av: Anonym

Här är en ljudupptagning från evenemanget
http://www.kristianstadsbladet.se/archive/01086/20130308_210424_1086786a.mp3

Var är det du menar att Maria Sveland utsätts för en besinningslös attack?

Svar: Den där har jag inte hört, vilket var anledningen till att jag skrev "vad jag förstått det som", för att signalera att jag själv inte varit där utan baserat det jag skrev på andrahandskällor.
Vidare är det inte heller det inlägget handlar om, utan det är en uppmaning till människor som vill kritisera patriarkala strukturer att inte göra det sexistiskt.
auuus

2013-03-20 @ 09:22:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0