Sluta tala om invandrare som ett problem!

(Jag ber verkligen å det ödmjukaste om ursäkt ifall jag uttrycker mig klumpigt i den här texten. Jag är trött i huvudet, irriterad och känner mig rätt virrig för tillfället. Rätta mig hemskt gärna)
 
Ikväll har jag tittat på partiledardebatten. Fick för övrigt mitt twitterkonto temporärt avstängt för att jag "utnyttjade trender och skrev sådant orelaterat till dessa". Eftersom jag kommenterade partiledardebatten tror jag snarare det handlar om att jag anmäldes av någon som inte höll med. Det var rätt lustigt.
I alla fall reagerade jag på, och det här var inte första gången jag gjort det, hur invandring och invandrare alltid pratas om som ett problem som måste hanteras. Och är inte det här ganska sinnessjukt?
 
Problemet är förstås att om samhället talar om en grupp människor som om de står utanför samhället så kommer de också att hamna utanför samhället. Diskuterar vi i media om hur vissa människors blotta existens är problematisk så kommer de aldrig känna sig delaktiga. Diskursen skapar ett "vi" och ett "dem", och placerar successivt in alla med utländsk bakgrund i "dem"-faket genom att tala om dem som en enhetlig grupp, i procentsatser, som om de inte var där och inte kan läsa vad som skrivs. Det handlar i slutänden inte om att invandrare vägrar integrera sig, utan det handlar om att samhället vägrar låta dem integreras.
När en grupp som en själv blir inslängd i diskuteras i media är det lätt att bli bitter. När gruppen så gott som alltid diskuteras i negativa ordalag, beskrivs som en belastning, som ett problem att hantera, eller i absolut bästa fall som ett exotiskt inslag (ni vet idioterna som snackar om "färgklickar i samhället") blir det extremt svårt att känna sig delaktig i samhället som pratar om en. När det talas om personer blir det helt enkelt ett "de".
 
Missförstå mig inte nu. Jag är helt på det klara med att vi människor delar upp saker och personer i kategorier, det är så våra hjärnor är uppbyggda och det är vårt sätt att skapa oss en förståelse av världen. Skulle vi inte kunna sortera skulle vi dränkas i all information vi ständigt bombarderas av. Men kategorierna måste vara relevanta! "Invandrare" är inte en relevant eller en representativ kategori. Den är arbiträr, den säger ingenting om människan, den markerar inget val och inget påtagligt. Den är helt enkelt överflödig och intetsägande.
Men ändå blir den så vansinnigt viktig, vilket är fullständigt absurt.
 
Konsekvenserna det här får är att människor som läses som "invandrare" inte tillåts känna sig delaktiga i Sverige på samma sätt. Det skapas en standard för att vara mer eller mindre "svensk". När en människa inte tillåts vara delaktig i samhället ökar också risken för att människan i fråga ska börja betrakta sig själv som en motpart till samhället. När vi talar om människor som "de" så börjar de till sist också själva att identifiera sig som "de". Det kallas subjektspositionering.
Det här är, förutom klassklyftor, en av anledningarna till att segregerade områden också ofta är stökigare. Därför att vissa, väldigt få men fortfarande vissa, reagerar på utestängandet med att stänga ut tillbaka. Varför ska en person följa samhällets normer om samhället vägrar inkludera den personen? Subjektspositioneringen är en av de största orsakerna till integrationsproblemen. Människor tillåts helt enkelt inte att integreras genom att det fortfarande talas om dem som om de inte är delaktiga i samhället.
 
Jag vill till sist också påpeka att jag är fel person att tala om det här. Jag är vit och född och uppvuxen i Sverige. Det sista är egentligen irrelevant då många som också är det ändå klassas som "invandrare". Men det centrala är att jag blir läst som "svensk", så jag har aldrig behövt uppleva det här mediala och politiska utestängandet. Jag blir inte omtalad som en avvikande utan jag är en del av den socialt skapade normen. Jag har det offanliga privilegiet att slippa definieras. Jag kan inte tala för någon annan.
Men jag vill ändå kort lyfta att samhällets diskurs måste förändras. För det här är varken hållbart eller etiskt. Det är bara rasistiskt.
 
 
Ps
Med "integration" åsyftar jag inte den skeva idén om att folk som flyttar till Sverige ska försaka sina egna kulturella uttryck och ersätta den med så kallade "svenska", utan jag menar "känna sig delaktig i samhället" med ordet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0