"Vilka har det värst?" - En absurd diskussion

Jag har gång på gång läst hätska diskussioner om män eller kvinnor har det värst. För mig är svaret uppenbart; kvinnor som grupp har det värre än män som grupp, men samtidigt känner jag att frågan om vem som har det värst när allt kommer till kritan ändå är ganska onödig.
Så fort en diskuterar ett problem som rör kvinnor så kommer det alltid någon som ska häva ur sig ett "men killar dåååååå?!?!?!". Jag upplever inte att problemet är lika stort "åt andra hållet", men jag reserverar mig där då jag själv ändå befinner mig på en av "sidorna" då jag själv främst skriver om problem som drabbar kvinnor. Det hela är ointressant i alla fall, eftersom min poäng är att det är absurt, något jag gjorde ganska tydligt i ett av mina första blogginlägg. Kort sagt så leder det hela nästan oundvikligen in på en diskussion om vilka det egentligen är som har det värst, män eller kvinnor. Och det slösar enormt mycket med tid.
 
Problemet blir att den här typen av diskussioner sker istället för diskussioner om hur problemet som först presenterades ska lösas. Detta trots att det ofta råder någotsånär konsensus om att det hela suger och inte bör förekomma. Men istället för att bli arga över problemet blir folk arga över att deras favorit-tycka-synd-om-grupp inte är den som förtillfället är på tal och den som först påtalade problemet är Satan själv för att hen hade mage att låta bli att skriva "på det här, det här, det här och det här sättet drabbas de grupper jag inte pratar om nu av helt orelaterade saker". Det här kanske låter helt absurt (det är det också) men det är ganska vanligt förekommande. Hade jag en krona för varje gång det hänt mig skulle jag inte haft jättemycket pengar, men säkerligen över tusenlappen åtminstone. Dessutom är en krona en sjukt dålig lön för den typen av irritation och extraarbete den här typen av diskussioner innebär.
 
Det riktigt skeva är att den som tagit upp problemet måste slåss för sin rätt att själv få välja att ta upp problemet i fråga. Hen måste ofta inte övertyga andra om att det är ett problem vilket en skulle kunna tro utan det är som sagt det flesta ändå med på.
Istället handlar det helt enkelt om "men varför pratar du inte om det här som jag tycker är viktigare". Och det är också där skon klämmer. De som startar de här diskussionerna kan ofta inte acceptera att andra inte delar deras intressen utan istället tycker att annat är spännande.
Det är också främst i frågor om genus som det här kommer fram. Ifall jag, som är väldigt intresserad av subkulturer, skulle gå till verbal attack mot en matbloggare för att hen inte hade med en analys av maten utifrån ett goth-perspektiv skulle de flesta tro att jag var fullständigt vansinnig, men när någon gör det i frågor om genus så är det tydligen många, eller åtminstone vissa, som ser beteendet som fullständigt rationellt.
 
Män och kvinnor inte en dikotomi, och att ställa grupperna mot varandra som om de vore det är absurt. Diskussionen förutsätter att det bara finns män och kvinnor, något som helt enkelt inte stämmer. Den binära könsuppdelningen kan kort och gott ta sig. Vidare innebär en dikotom syn på kön att de två sidorna ska vara varandras motsatser, något som leder till att det finns en idé om att den ena sidans olycka måste innebära den andra sidans lycka och vice versa, samt att grupperna skulle ligga i någon sorts strid eller ha en form av kamprelation med varandra. Jag antar att jag inte behöver gå in på hur fullkomligt stört det är att betrakta folk tillhörande ett visst kön som motståndare per definition?
Det här synsättet innebär också att allt som gynnar kvinnor som grupp då också per definition skulle missgynna män som grupp, vilket är absurt. Inte ens i frågan om att kvinnors ökade makt skulle leda till mäns minskade är det hela särskilt definitivt, åtminstone inte makt som män har rätt till (t ex makt över sitt eget liv, sin egen kropp, och så vidare). Det är klart att om vi betraktar makten som ihopklumpad till en enda stor kaka så är det utan tvekan så att om kvinnor får mer så får män mindre av kakan, men jag vill påstå att det är ett väldigt, väldigt tvådimensionellt sätt att betrakta det hela. Går vi istället ned djupare så kan vi ju klart konstatera att män inte får mindre makt över sina kroppar ifall kvinnor får mer makt över sina. Män får dock mindre makt över kvinnors kroppar, men det är ingen makt som de ska ha överhuvudtaget ändå så jag vill inte kalla det ett missgynnande.
Tvärtom tillhör jag den gruppen som tror att både män och kvinnor som grupp gynnas av ökad jämställdhet. Detta främst för att det finns mer av livet än bara makt, och saker som lycka, kunskap och liknande överhuvudtaget inte är konstanter. Den ena gruppen blir inte mindre lycklig bara för att den andra blir mer lycklig, helt enkelt.
 
Saken är helt enkelt den att folk har olika intressen, och brinner för olika saker. Att t ex skriva blogginlägg är ganska tidskrävande, och att göra det för något som en inte är direkt intresserad av känns helt enkelt som ett rätt rejält slöseri med tid.
Kontentan är också att om en är intresserad av något, så är det också bättre att själv börja skriva om det än att söka upp individer och börja kräva att de ska göra det. Visst går det bra att irritera sig på att frågor diskuteras väldigt lite i samhället i stort, men det är en rätt rejäl skillnad på att göra det och att angripa individer.
Slutligen så är folk heller inte helt oresonabla. Ofta fungerar det mycket bättre när en ber snällt. Skickar någon ett mail till mig där hen skriver "Hej, du, jag undrar om du skulle vilja skriva något om blaha blaha, det tycker jag vore väldigt intressant att läsa! Tack på förhand!" så kommer jag definitivt ta mig en titt på ämnet. Sen är det inte säkert att jag kommer ta upp det, ifall jag kanske inte hinner, inte orkar eller inte tycker det verkar roligt. Men jag kommer definitivt vara mer sugen på att göra det än när någon skriver "Varför fan skriver du inte om det här för? Det är mycket viktigare än det du tar upp!". Då kommer jag med största sannolikhet inte att ta upp det, och gör jag det så kommer jag troligen ställa mig emot personen.
Och jag är rätt säker på att många fungerar ungefär såhär.

Kommentarer
Postat av: Cornelia/Elija

Nu har jag suttit i flera timmar och læst dina blogginlægg och måste bara sæga att jag tycker allt du skriver ær fantastiskt vettigt!
Blir s¨glad øver att du faktiskt skriver relativt djupt/ingående om saker men ændå med ett språk som jag færstår!
Tack! Ser fram emot att fortsætta læsa din blogg!

Svar: Vänta, är inte du från apor-gruppen? ^^Tack så mycket! Det är jättekul att höra!
auuus

2013-06-20 @ 15:26:50
Postat av: Elija/Cornelia

Stämmer utmärkt! :)

2013-06-25 @ 09:42:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0