Dags att bojkotta Max

Idag kom det rapporter om ett internt brev skrivet av Max VD och vice VD, Richard och Christoffer Bergfors, där de varnar för vad oppositionens politik kommer att betyda för företaget. I brevet skriver de att: "Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer få stora konsekvenser för vår tillväxt."
Det kan förstås tyckas ganska oskyldigt formulerat för det otränade ögat, men är det verkligen det?
 
När vi pratar om företag så måste vi förstå att tillväxt är det som styr det mesta. Den ökade tillväxten får helt enkelt aldrig hotas, och företagsledare kommer överlag hellre avskeda människor än låta tillväxten minska. Däreför tolkas formuleringen som att Max troligen kommer att börja avskeda människor ifall S och V vinner valet. Det är klart möjligt att de inte kommer att göra det, men i brevet till sina anställda får de det att låta som att de anställdas jobb är hotade ifall vi får ett regeringsskifte. Och det är nära nog utpressning.
 
Vidare tycker jag det är fullständigt vidrigt att företagsledare försöker uppmuntra sina anställda att rösta på ett visst politiskt alternativ. Om vi bortser ifrån att det är en väldigt ful sak att göra så kommer uttalandet också med en maktaspekt som inte går att ignorera. Det är chefen som talar, helt enkelt.
Jag säger förstås inte att Richard och Christoffer Bergfors beordrar sina anställda att rösta blått, det gör de förstås inte och skulle de göra det så skulle de fängslas. Åtminstone i teorin (rika människor hamnar sällan i fängelse, och tenderar att lyckas undvika att dömmas för brott de begått). Men de sitter fortfarande på en enorm maktposition gentemot sina anställda som inte är att förringa. Det går helt enkelt inte som anställd att hävda sig mot sin chef. Situationen är på ett plan att jämföra med en lärare som säger åt sina elever att de borde rösta på ett visst parti, något som de flesta håller med om vore fullständigt oacceptabelt. När en befinner sig i maktposition så måste en helt enkelt vara medveten om den maktpositionen och ta ansvaret som medföljer. Det vore en sak ifall Richard och Christoffer Bergfors som privatpersoner talade för ett parti, men nu gör de det till sina anställda i egenskap av deras chefer. Och det är inte ett okej beteende.
 
Och går det verkligen så dåligt för Max?
Uppenbarligen inte, eftersom de inte hade några som helst problem att driva verksamheten innan regeringens förändringar trädde i kraft. Det känns som att det inte lär bli några större problem att gå tillbaka till hur det var innan. Lägg dessutom till att den sänkta restaurangmomsen inte inneburit särskilt många fler jobb, att Max omsatte 1,6 miljarder kronor år 2012 och således ökade med 11 % från året innan, och att ägarna (fyra personer) plockade ut en vinst på 100 miljoner kronor under året så känns det som att Max nog visst kommer kunna klara sig. Ägarna får väl helt enkelt hoppa över att köpa en till lyxbil så kommer det nog inte vara några problem.
Den sänkta krogmomsen har framför allt lett till att företagsledare fått mer pengar att stoppa i egen ficka. Pengar som istället kunnat gå till vården eller skolan.
 
Så därför förespråkar jag nu att folk borde sluta äta på Max. Jag vet, det är trist. Jag gillade i alla fall burgarna under tiden jag fortfarande åt kött (även om jag tycker deras vegalternativ är ganska kassa). Men det är smällar en får ta, och det är ju godare att laga själv ändå, så.
Och, innan någon typ börjar gnälla fram något i stil med "men vadå, får man inte ens säga vad man vill eller kampanja för det parti man vill i det här landet längre?" så jo, det får en. Men jag får också säga vad jag vill och uppmuntra till bojkott bäst fan jag vill. Demokratin slår åt bägge hållen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0